Gőzpárolás: kényelmes, egészséges és finom

Az ételek felszálló gőzben való párolása ősi kínai módszer. A klasszikus, távol-keleti bambuszkosarak és a modernebb, fazékra helyezhető párolóbetétek mellett egyre inkább teret hódítanak az elektromos gőzpároló berendezések is. A párolásnak ez a kímélő változata még egészségesebb, ízletesebb és kalóriaszegényebb ételeket eredményez. A gőzölés különösen előnyös, ha babaételt készítünk, hiszen jól alkalmazva kevesebb vitamin és ásványi anyag vész el, mint főzés vagy zsiradékon párolás esetén.

Hogyan működik?
Gőzben párolásnál az ételek perforált vagy zárt aljú párolóedénybe kerülnek. Viszonylag kevés vizet használunk, az ételeket egyenletesen és kíméletesen veszi körül a forró vízgőz. A gőzben éppen annyi vízmolekula van, amennyi a pároláshoz elegendő hőt biztosít. Így az ételek nem főnek és áznak szét, de nem is száradnak ki. A főzéshez hasonlóan a vitaminok és az ásványi anyagok egy része ugyan lebomlik, de lényegesen kisebb arányban.

Milyen előnyökkel jár a gőzpárolás?

  • Nagyon egészséges elkészítési mód, mert kevesebb vitamin és ásványi anyag vész el. Erre vonatkozó tanulmányok szerint a gőzpárolóban készült brokkoli 50 %-kal több C-vitamint tartalmaz, mint a főtt változat. A paprika esetében az ásványi anyagok és nyomelemek teljesen megmaradnak, míg hagyományos főzéskor akár 45 %-uk is elveszhet.
  • Mivel a párolandó étel nem úszik a vízben, kevesebb ízanyag ázik ki belőle. Egyszerűen jobb íze lesz mindennek!
  • Utóbbi előny miatt a gőzben párolt ételeket alig kell sózni és fűszerezni, ami sómentes vagy sószegény étrend esetén fontos szempont.
  • Az alapanyagok megőrzik eredeti színüket.
  • Gőzpároláskor semmi sem ég le, fő szét vagy szárad ki.
  • Nincs szükség zsiradékra. Spórolhatunk a napi zsírmennyiségen és a bevitt kalórián.
  • Gőzpárolóban - a levestől az édességig - szinte mindenfajta ételt elkészíthetünk és felmelegíthetünk, emellett blansírozhatunk, befőzhetünk, gyümölcs- és zöldséglevet készíthetünk és fertőtleníthetünk.

Hátránya: Ha a konyhánk nem jól szellőzik, a gőzpároló felnyitásakor kiszökő gőz előnytelenül tovább párásítja a levegőt.

Gőzpárolóban többféle ételt is készíthetünk egyidejűleg. Az édes és pikáns ízek még együttes gőzölésnél is hamisítatlanok maradnak. Ez legtöbbünk számára könnyebbséget és egyszerűbb főzést jelent, ha azonban valaki fokozottan allergiás bizonyos fehérjékre, akár problémát is okozhat. Például a halfehérje parányi részecskéi a közös gőzfürdőben átkerülhetnek a többi ételre. Ebből általában semmi gond nem származik, ritka esetben azonban allergiás reakció alakulhat ki.

Ha tehát a családban előfordul hasonló érzékenység, jobban oda kell figyelnünk, mindent összevetve azonban kiegyensúlyozott és a tápanyagokat kímélő ételeket varázsolhatunk a családi asztalra. Időt takarítunk meg, ha egy kisebb, gőzpárolóba illő tálkában a baba ételeit a sajátunkkal együtt készítjük el.

Szerzők: Ingeborg Hanreich és Christine Prieler

Figyelmébe ajánljuk: Ingeborg Hanreich: Dampfgaren - vom Babybrei zur Familienkost