Karácsonyi receptbazár

A karácsony nem múlhat el ínycsiklandó sütemények nélkül. Összeállítottuk néhány tej- és tojásmentes finomság receptjét, amiből a család apraja és nagyja együtt falatozhat. Egyéves koruk körül már a legkisebbek is megkóstolhajták a bécsi adventi időszak jellegzetes csemegéit.

Persze, gyermekünk egészségének őreként néhány dologra azért megéri odafigyelnünk:
- A receptekben, ahol lehetett, aszalt gyümölcsöt használtunk édesítésre. De éppen magas cukortartalmánál fogva az aszalt gyümölcsöt sem érdemes mértéktelenül fogyasztani. A vajas tészták energiatartalma sem lebecsülendő. Hogy maradjon hely a kis pocakokban egyéb tápláló finomságoknak, a napi adag: egy tenyérnyi sütemény, még karácsony tájékán is. Csak óvatosan a mazsolával, a kicsik egészben könnyen félrenyelhetik!
- Ha nem szeretne cukrot tenni a sütemények tésztájába, próbáljon meg bioboltban almasűrítményt beszerezni. Az almaléből készült szirup hasonlóan édes mint a hagyományos étkezési cukor, de energiatartalma valamivel alacsonyabb.
- Ha gyermeke korábban nem evett még olajos magvakat (dió, mogyoró, mandula stb.), akkor először csak óvatosan, kis adagokban kóstoltassuk. Figyelje, hogyan reagál a baba ezekre az erősen allergén élelmiszerekre! Kétéves kor alatt a kemény magvakat őröljük meg.
- A jellegzetes, ínycsiklandó karácsonyi fűszerekkel, mint a fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal, szerecsendióval eleinte szintén bánjunk csínján. Ha a baba is eszik a süteményekből, ízesítsünk óvatosan és kevésféle fűszerrel.
- És természetesen csak akkor adjunk a legkisebbeknek ezekből a finomságokból, ha az összetevők előzőleg, a hozzátáplálás során nem okoztak allergiás reakciót.

A gyümölcsös rozskenyér (Kletzenbrot) osztrák karácsonyváró kenyér. Tulajdonképpen gyümölcskenyér, csak kicsit másképp. Eredetileg csak aszalt körtével gazdagították a rozskenyértésztát, amit hagyományosan a helyi péktől szereztek be. Manapság sokféle változatban készül, és bármilyen aszalt gyümölcs kerülhet bele. Rusztikus ízéről a rozsliszt, valamint az őrölt édeskömény, ánizs és koriandermag gondoskodik. Íze akkor az igazi, ha fogyasztás előtt legalább néhány nappal elkészítjük és hagyjuk, hogy a fűszerek átjárják a kenyeret. Egy szelet "Kletzenbrot" vajjal megkenve, egy csésze meleg tea vagy tej mellé mennyei uzsonna.

Nem múlhat el az adventi időszak sült alma nélkül, ami ezúttal, hogy meg ne fázzon, kabátot is húzott magára. Így született meg az alma pongyolában. Omlós vajas tésztába burkolt alma, aszalt szilvával, fügével és mandulával töltve. Langyosan az igazi! A tészta receptjét Ingeborg Hanreich: Rezepte und Tipps für Baby Beikost című babaszakácskönyvéből kölcsönöztük. Kiváló alaptészta az első születésnapi tortához is, melyet gyümölcskrémmel tehetünk pikánssá.

Reméljük, hamarosan gömbölyödnek majd az első hóemberek, és a nagy munka után mi melegíthetné jobban az apró kezeket, mint egy pohár alkoholmentes almapuncs.

A fenti sült alma "pongyolájából" érdemes mindjárt dupla adagot készíteni. A második körben kis kuktáinkkal karöltve elereszthetjük fantáziánkat és végre újra elővehetjük a kiszúróformákat a karácsonyi kekszhez. Percek kérdése és már "izzadhatnak" is a rénszarvasok a sütőben, természetesen fenyőfák és angyalkák kíséretében. A nagyiknak mindenképp tegyünk félre a remekművekből!

Praktikus receptkártyáinkat letöltheti innen:

Letölthető tartalomMéret
PDF icon gyumolcsos_rozskenyer.pdf171.2 KB
PDF icon alma_pongyolaban.pdf169.59 KB
PDF icon karacsonyi_keksz.pdf168.92 KB
PDF icon alkoholmentes_almapuncs.pdf169.31 KB