Kolosztrum – életerő a babának

Egy kisbaba születése kisebbfajta csoda. Az orvosok, szülésznők, védőnők és szoptatási tanácsadók mind azt ajánlják, hogy az újdonsült édesanya szoptassa gyermekét. De ha Ön – személyes vagy egészségügyi okokból – nem tud vagy nem szeretne szoptatni, különleges előnyei miatt akkor is ajánlott az első napokban termelődő előtejet vagy más néven kolosztrumot gyermekének odaadni.

A kicsi és sérülékeny újszülöttnek szüksége van a szülei gondoskodására. Minden édesanya a tőle telhető legjobb módon védelmezi kisbabáját. A védelem nem csak kívülről, hanem belülről is jöhet, mégpedig közvetlenül a születés után az előtejen keresztül.

A kolosztrumnak kiemelt szerepe van a csecsemő táplálásában, gyakran nevezik a baba „első védőoltásának” is. Már a terhesség alatt elkezd termelődni és a szülés után 24-72 órán belül érett anyatejjé alakul. A kolosztrum tartalmas, sűrű, sárga tej. Fehérjében gazdag, zsírban szegény és különösen jól emészthető. Az előtej az idegsejtek és a szem fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakkal látja el a babát. Nagyon fontos immunanyagokat (immunoglobulinok) tartalmaz, melyek a legelső védelmet nyújtják a baba szervezetének a fertőzésekkel szemben, miközben támogatják az immunrendszerét.

További óvó funkciót látnak el a kolosztrumban található fehérjék, amelyek filmréteghez hasonlóan bevonják a bélnyálkahártyát. A nagy koncentrációban jelenlévő növekedési faktorokkal kombinálva, amelyek a gyors sejtregenerálódást támogatják, a bélnyálkahártya elsőrangú védelmet kap. Mindkettő segít a babának alkalmazkodni az újfajta táplálkozáshoz és a környezetében lévő kórokozókhoz.

Sok édesanya aggódik, hogy a csekély mennyiségű kolosztrum nem elegendő a babának. Az igazság az, hogy az előtej mind mennyiségileg, mind tartalmát tekintve kielégíti gyermeke szükségleteit. Éretten született csecsemőnek további kiegészítésre nincs szüksége, hiszen egy újszülött átlagos gyomormérete az első napon kb. üveggolyó nagyságú, azaz igazodik a kolosztrum mennyiségéhez.

A kolosztrumból származó szerteágazó védelmet a baba más módon nem kaphatja meg. Éppen ezért minden egyes szoptatással vagy az anyatej fejésével töltött nap jobb, mint ha egyáltalán nem kapna a gyermek anyatejet. Minden egyes csepp jótékony hatással bír! Ha a szoptatás az első órákban vagy napokban nem lehetséges, mégis szeretné, hogy kisbabája hozzájusson az előtejhez, cseppenként kisimíthatja melléből, és amint módja van rá, odaadhatja gyermekének. Ehhez kérjen segítséget szoptatási tanácsadótól, illetve a babát és Önt ellátó kórházi dolgozóktól!

A későbbiekben az érett anyatej fejése is lehetséges és jó alternatíva. Az első néhány napban, miután a baba megkapta a kolosztrumot, még mindig eldöntheti, hogy szeretné-e szoptatni vagy sem. Utóbbi esetben előnyösebb, ha lépésről-lépésre, természetes módon választja el gyermekét, úgy, hogy rövidebb időre és ritkábban teszi mellre. Így fokozatosan szűnik meg a tejképződés.

A természetes elválasztás mellett – a gyógyszerek és a prolaktin-elválasztást gátló szerek használatával szemben – több érv is szól. Például elkerülheti a gyógyszerek mellékhatásait és az esetleges kockázatokat, melyeket gyakran alábecsülünk. Továbbá minden egyes szoptatással töltött nap számtalan egészségügyi előnnyel jár, kisbabája optimális összetételben kapja meg a számára szükséges tápanyagokat, az anyatej védi őt a fertőzésektől és gondoskodik a későbbi egészségéről. Minél tovább profitálhat ezekből az előnyökből, annál jobb neki!

Szerzők: Katharina Achleitner és Ingeborg Hanreich, szoptatási tanácsadó