A tojás nyomában

Hamarosan megérkezik a húsvéti nyuszi és – mint minden évben – színesre festett tojásokat hoz kicsiknek és nagyoknak. Tekintve a húsvét tájékán elfogyasztott mennyiséget, sok szülőben felmerül a kérdés: Milyen idős kortól és mennyi tojást ehetnek a gyerekek?

Hosszú ideig teljesen mellőzték a tojást a csecsemők (1 év alattiak) étrendjéből, mivel a tyúktojás potenciális allergén. A legújabb ajánlások már valamivel lazábban kezelik a kérdést. A legfontosabb vasban és vitaminokban gazdag összetevők után, 8 hónapos kortól kerülhet a főzelékbe hús helyett egy keményre főtt tojássárgája. Ha a gyermeknél nincs jelen fokozott allergiás hajlam, kínálhatunk neki 1/4 tojást fehérjével együtt, a családi étrendre való áttéréskor (kb. 10 hónapos korban) pedig már kaphat tojásos tésztát is. Egy keményre főtt tojássárgája, illetve kb. 1/4 tojás bőven elegendő, hogy a csecsemő fehérjeszükségletét – a napi húsadagot helyett – fedezze.
Az anyatej mellett és a húst kiváltva kiegészítésként legfeljebb hetente egyszer adjunk a babának tojást! Kivételt képez, ha a csecsemőt vegetáriánus módon tápláljuk, mivel a tyúktojás a zöldborsóval és a vörös lencsével együtt fontos vas- és fehérjeforrásnak számít a húst nélkülöző étrendben.

Azt javasoljuk, hogy a húsvéti tojást otthon, saját maga főzze meg és lehetőleg természetes színezőanyagokkal (esetleg ételfestékkel) színezze. Fontos ugyanis, hogy a tojást legalább 10 percig főzzük, hogy az esetleg benne lévő kórokozók (pl. szalmonella) kellő mértékben elpusztuljanak. A cékla, a kurkuma, a lila káposzta és a hagymahéj mind kitűnő természetes festék. A boltban vásárolt festett tojásokon általában nincs pecsét, nem tudhatjuk, hogy honnan származnak. Ha az etikus állattartás is fontos a számunkra, jó ha tudjuk: a bolti színezett tojás ketreces tartásból kerül az ünnepi asztalra.

Érdekesség: Főtt tojásnál a kékes-zöldes elszíneződés a tojásfehérje és -sárgája közötti határon csak annak a jele, hogy túl sokáig főztük. Ilyenkor a tojássárgájában lévő vas és a fehérjében lévő kén felszabadul és egymással kölcsönhatásba lépve vas-szulfidot képez. Az ilyen tojást minden további nélkül megehetjük.

Kisgyermekkorban kevésbé a tojásevés, inkább a keresés és a festés jelenti az élvezetet, no meg persze az édes „változat”, a csokitojás. Ezzel együtt a húsvét körüli időszakban gyakran a heti 1-2 darab ajánlott tojásmennyiségnél több fogy. A tojás – magas koleszterintartalma ellenére – egészséges gyermeknél nem okozhat gondot, még ha ünnepekkor valamivel több is fogy belőle. Ha azonban gyermekének már ismert anyagcserezavara van, a mennyiségi korlátot be kell tartani!

Még egy tipp: A vasárnapi húsvéti kalács tésztájába sütéskor tojás helyett beleállíthat egy vastagfalú, hőálló pálinkáspoharat (olyat, ami nem mintás). Sütés után távolítsa el a poharat, és rakjon a helyére hímes tojást. Így nem kerül a kalácsra ételfesték.

Szerző: Ingeborg Hanreich